over mij

Mijn naam is Marieke Dongelmans. Sinds 2008 woon ik met mijn partner in Amsterdam. Eerst in het centrum, sinds 2013 in Amsterdam Noord. Een prachtig stadsdeel om te wonen en om ons verbonden te voelen met de vele gezinnen die hier wonen.

Tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter in 2011 heb ik alle zwangerschapsboeken van a tot z gelezen, een zwangerschapsgymcursus gedaan en toch was ik niet voorbereid op zoiets groots als een eerste bevalling. Ik ben toen bevallen in het ziekenhuis. Drie jaar later was ik zwanger van onze tweede dochter en ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de geboortewereld. Ik wilde meer zelf kunnen beslissen, meer bewuste keuzes maken.

In 2014 werd onze tweede dochter thuis geboren, in een bevalbad in de woonkamer. Een compleet andere ervaring dan de eerste bevalling. Zo mooi kon het dus ook zijn! Mijn passie voor geboorte ontstond in deze periode. 

Tijdens mijn derde zwangerschap besloot ik in 2017 de opleiding tot doula te volgen bij BIA (voorheen JJ Doula Training). Een zeer leerzame reis, waar ik nog volop mee bezig ben. Na de geboorte van onze derde dochter heb ik mijn verlofperiode vooral gebruikt om me nog meer te focussen op het doula zijn. 

 

Een van mijn hobby's is fotograferen en ik vind dit een prachtige combinatie met geboorte. 

Van mijn tweede en derde bevalling heb ik foto's die de verloskundige snel tussendoor heeft kunnen maken. En ik koester ze! Vooral na de laatste bevalling zie ik de meerwaarde in van het hebben van mooie foto's van zo'n bijzondere gebeurtenis als een geboorte en de eerste uren binnen een nieuw gezin.

 

Naast moeder van drie dochters heb ik tien jaar in het basisonderwijs gewerkt en doe ik hier nog met veel plezier invalwerk. Het lesgeven blijft een passie en kan ik binnenkort inzetten bij het geven van zwangerschapscursussen.

Ook ben ik zwemdocente bij de Oerbron.  Een wens die ik nog heb is om zwangerschapszwemmen aan te kunnen bieden in Amsterdam Noord. 

 

 


scholing

 

  • JJ Doula training level 1   
  • JJ Doula training level 2
  • Cursus basisfotografie Han Schnek
  • Cursus geboortefotografie doula Sophie
  • Conferentie NBVD Expanding normal birth
  • Lezing Anna Verwaal: 'Conceptie, zwangerschap en de geboorte, de reis die ons leven bepaalt'.
  • Workshop door Amy Wright Glenn: 'Holding space in pregnancy loss'.
  • Workshop Spinning Babies door Jennifer Walker