veel gestelde vragen

 

"Ik wil tijdens mijn bevalling zoveel mogelijk rust om me heen. Nog een extra persoon erbij, wordt dat niet te druk?"

Dat is inderdaad waar veel vrouwen behoefte aan hebben: rust, stilte, weinig prikkels, een eigen veilige cocon.  

Ik voel goed aan wanneer ik wat meer  op de achtgrond aanwezig moet zijn. Ook kan ik ervoor zorgen dat deze rustige sfeer bewaakt wordt thuis en in het ziekenhuis. 

Vooral in de eerste fase van de bevalling is er nog niet constant een verloskundige of kraamzorg aanwezig en zul je alleen met je partner zijn. Dan kan het dus fijn zijn als er een doula bij is. 

 

"Mijn partner/moeder/zus/vriendin weet precies wat ik wil en kan mij ondersteunen. Wat kan een doula toevoegen?"

Een partner of familielid is inderdaad een waardevolle ondersteuning. Zij zijn echter op emotioneel gebied wel heel nauw betrokken bij jou en het kindje. Kunnen zij in onvoorziene situaties nog helemaal neutraal en zorgvuldig handelen? Een doula kent alle medische termen die de zorgverleners gebruiken en kan deze duidelijk uitleggen aan je. 

 

"Een doula wil toch vooral een bevalling zonder allerlei hulpmiddelen? Dus dat ik het helemaal zelf doe?"

Ik sta achter elke keuze die jij maakt. Het is jouw lichaam, jouw zwangerschap, jullie kindje. Wel vind ik het belangrijk dat er bewuste keuzes worden gemaakt na het krijgen van eerlijke informatie. Maar ik ondersteun jou waar en hoe jij dat wil. 

 

"Ik heb geen doula nodig, ik doe dingen graag zelfstandig en op mijn eigen manier". 

Bevallen kan ook heel goed zonder doula. Dat wordt al jaren door heel veel vrouwen gedaan. Toch geven veel vrouwen na de bevalling aan dat ze er graag een doula bij hadden gehad. Of dat de bevalling een ander verloop zou hebben gehad als ze anders geinformeerd zouden zijn, bewustere keuzes zouden hebben gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een doula een aantal voordelen heeft, zoals minder interventies, minder nazorg voor de baby, kleinere kans op keizersnede. 

Ik pas me zoveel mogelijk aan aan jullie wensen, ook met ondersteuning van een doula zul je uiteindelijk helemaal zelf bevallen. 

 

"Bij een keizersnede mag er toch niet zomaar een extra persoon mee?" 

Dit hangt inderdaad een beetje af van het ziekenhuis en van de dienstdoende anesthesist. Het is handig om dit vooraf bespreekbaar te maken als daar mogelijkheid toe is. Gelukkig mogen doula's en geboortefotografen steeds vaker mee de ok in. Ook als student-doula heb ik dit mee gemaakt. 

 

"Ik wil in het ziekenhuis bevallen. Daar zijn dan al zoveel mensen, dan is een doula toch niet handig?"

Juist in het ziekenhuis is een doula zeer waardevol! De verloskundige en verpleegkundigen hebben lang niet altijd genoeg tijd om alleen bij jouw bevalling aanwezig te zijn. Soms zijn er wel drie bevallingen tegelijk bezig. Als je medisch wordt, beval je bovendien onder begeleiding van de klinisch verloskundige, of de gynaecoloog, iemand die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien. Het is heel fijn als je dan toch iemand bij je hebt waar je al een vertrouwensband mee hebt. Mocht je kindje na de bevalling extra zorg nodig hebben, zoals het krijgen van extra zuurstof, gaat vaak de vader met het kindje mee naar de afdeling. Dan is het prettig als er iemand bij jou blijft. 

 

"vindt mijn verloskundige of gynaecoloog het wel oké als ik een doula mee neem?"

Veel zorgverleners vinden het juist fijn als er extra handen aanwezig zijn. Een doula doet ook weer andere dingen en heeft geen medische bevoegdheid. Communiceer wel van tevoren dat er een doula aanwezig is bij de bevalling als dit mogelijk is. Ik ga graag mee met een afspraak naar de verloskundige of gynaecoloog, zodat we elkaar al kennen en er door iedereen verwachtingen kunnen worden uitgesproken. Ook is het handig om dit in het geboorteplan vast te leggen.  

 

"waarom is een doula zo duur?"

Doula's bepalen zelf hun tarieven. Ze hebben meestal maar 2 cliënten per maand, zodat ze kunnen garanderen dat ze ook echt bij jouw bevalling aanwezig kunnen zijn.

Ze staan 6 weken continu stand-by. 

Omdat dit bedrag nog niet altijd vergoed wordt door de zorgverzekeraars,  kan dit best een grote uitgave zijn die er extra bij komt.  Mensen die voor een doula hebben gekozen geven terug dit absoluut het geld waard te hebben gevonden. Een geboorte is zo'n grote en belangrijke gebeurtenis, dat is de investering in een doula zeker waard. 

DoulaNoord heeft een waardebon, deze kan als cadeau worden gegeven bij een babyshower of als kraamcadeau. Zo kunnen anderen bijdragen  aan de kosten.