doula

Een doula bij de bevalling.... In Nederland een vrij nieuw begrip en tegelijk toch al zo oud. Vroeger baarden vrouwen vrijwel altijd hun kind met andere vrouwen aan hun zijde. Het woord 'doula' komt uit het Grieks en betekent 'dienende vrouw'.

Een vrouw die staat voor de wens van jou als (aanstaande) moeder, die staat voor het bewust aanwezig zijn tijdens de gehele bevalling,

die staat voor steun en support. 

 

In 2012 kwam al uit onderzoek naar voren dat de continue steun bij de bevalling zorgt voor:

- 28% minder keizersneden

- 9% minder verzoek om pijnstilling

- 12% meer kans op een spontane vaginale geboorte

- 14% minder kans dat de baby na de geboorte onder medisch toezicht blijft.

Bovendien is er een grotere kans dat beide ouders terugkijken op een positieve ervaring van de bevalling.  

 

 

Als doula ben ik er voor je. Voor, tijdens en na de bevalling, op de manier die bij jou past.

 

tijdens de zwangerschap

Na het eerste kennismakingsgesprek kom ik nog twee keer tijdens de zwangerschap langs. Er kan zelf invulling worden gegeven aan deze afspraken en we kijken wat er op dat moment speelt. Dat kan een zwangerschapsmassage zijn, of het doen van oefeningen met de rebozo. Ook kunnen we een moment plannen waarbij ik mee ga naar een afspraak met de verloskundige of gynaecoloog. Een bezoek aan het geboortecentrum of verloskunde-afdeling van het ziekenhuis behoort eveneens tot de mogelijkheden. Veel vrouwen vinden het fijn om een geboorteplan op te stellen voor bij de bevalling, ook hier kan ik bij helpen.

Tijdens de gehele zwangerschap ben ik bereikbaar per telefoon en e-mail voor vragen. 

Van week 37 t/m week 42 ben ik 24/7 beschikbaar en sta ik klaar vanaf het moment waarop dat gewenst is. 

 

tijdens de bevalling

Als doula ben ik beschikbaar vanaf het moment dat jij dat wil. Dat kan dus al zijn als de bevalling nog maar net is begonnen.

Ik blijf aanwezig voor ondersteuning, door bijvoorbeeld het geven van drukpuntmassage, ik kan suggesties doen voor verschillende houdingen en voor emotionele support. Ik voel goed aan wanneer ik actief iets kan doen, of juist beter meer op de achtergrond aanwezig kan zijn. 

Vooral belangrijk vind ik het om in te spelen op jouw wensen en behoeften. 

 

doula bij een thuisbevalling

Omdat de verloskundige vaak pas bij de laatste fase van de bevalling aanwezig is,  is een paar extra handen fijn om praktische dingen te regelen: het vullen van het bevalbad, eten en drinken verzorgen, klaarleggen van spullen. Ik blijf continu aanwezig en help je door moeilijke momenten heen, geef waar nodig steun en support.

 

doula in het geboortecentrum of ziekenhuis

Ook hier blijf ik continue aanwezig en kan hierdoor bijdragen aan een rustige en veilige sfeer.

In het ziekenhuis kan ik een schakel vormen tussen jou en de verloskundige of medisch personeel. 

Bij een eventuele scheiding tussen moeder en kind na de bevalling kan ik bij de moeder blijven terwijl de vader met het kind mee gaat. 

 

Back up  

Omdat ik meerdere clienten in een maand ondersteun, bied ik altijd de mogelijkheid tot een back up-doula. Je bent vrij om van tevoren kennis te maken met een van hen. Ik werk samen met een aantal vaste back up-doula's. 

 

Ervaring

Ik heb ervaring met thuisbevallingen, bevallingen binnen de tweede lijn in het ziekenhuis, bevallingen binnen de eerste lijn in het ziekenhuis, vbac (vaginal birth after c-section), epidurale verdoving (ruggenprik), het ondersteunen van alleenstaande moeders en badbevallingen.